22.10.2012

Muffinki z malinami i czekoladową kruszonką


Czekoladowa kruszonka:
  • 50 gram mąki
  • 35 gram cukru
  • 40 gram zimnego masła
  • 2 łyżki kakao
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i rozcieramy między palcami na kruszonkę. 

Ciasto:
  • 140 gram mąki
  • 50 gram cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • 20 ml oleju
  • 1 jajko
  • maliny (użyłam mrożonych)  
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia), w drugiej mokre (mleko, olej i jajko). Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do połowy wysokości. Na wierzchu każdego muffinka układamy kilka malin. Wierzch posypujemy kruszonką.  Pieczemy  w temperaturze 175 st, ok 15-20 min (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)
















4 komentarze:

  1. wyglądają fantastycznie, kruszonka dodaje im dużo uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mamo, wyglądają pysznie. Przydałaby mi się jedna taka na śniadanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wyglądają z tą kruszonką :)

    OdpowiedzUsuń