Biszkopt makowy:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 gram maku (mielonego ale może być też suchy)
Blaszkę o wymiarach ok 36x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek, mak i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 st ok 35 - 40 min (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Biszkopt makowy przekrawamy wzdłuż na 2 części.
Biszkopt jasny:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, ciągle ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach takich samych jak blaszka w której wcześniej piekliśmy biszkopt makowy. Pieczemy w temperaturze 160 st ok 20 - 25 min (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Masa:
Każdą galaretkę dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dzielimy na 2 równe części. Każdą część dokładnie miksujemy z lekko tężejącą galaretką. Na jeden biszkopt makowy wykładamy jedną masę, przykrywamy drugim ciastem makowym i smarujemy dżemem. Wykładamy drugą masę i przykrywamy jasnym biszkoptem. Polewamy polewą czekoladową, posypujemy kokosem i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)
- 500 ml śmietanki kremówki 30- 36%
- 2 galaretki o różnych smakach (użyłam truskawkowej i agrestowej)
- mały słoik dżemu (użyłam truskawkowego)
- gotowa polewa czekoladowa lub z tego przepisu
- kokos do dekoracji
Każdą galaretkę dokładnie rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy i odkładamy do lodówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dzielimy na 2 równe części. Każdą część dokładnie miksujemy z lekko tężejącą galaretką. Na jeden biszkopt makowy wykładamy jedną masę, przykrywamy drugim ciastem makowym i smarujemy dżemem. Wykładamy drugą masę i przykrywamy jasnym biszkoptem. Polewamy polewą czekoladową, posypujemy kokosem i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)
Slicznie wygląda
OdpowiedzUsuńPyszota :}
OdpowiedzUsuńWygląda na czasochłonne... I bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuń