04.10.2012

Figi w sosie karmelowym


Niestety sezon na świeże figi jest dość krótki:( Warto więc wykorzystać ten czas i przyrządzić coś smacznego z dodatkiem tych przepysznych owoców.  Deser, który przyrządziłam jest bardzo prosty a zarazem efektowny, a rewelacyjnym dodatkiem do niego mogą być lody karmelowe:)

Składniki na 4 porcje:
  • 8 dojrzałych fig
  • 1 granat
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 goździk
  • szczypta imbiru
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki wody
Figi kroimy na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier z dodatkiem cytryny, wody i przypraw. Gotujemy na małym ogniu ok 3 min. Wrzucamy figi, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min pod przykryciem. Figi wyciągamy i układamy na talerzykach, a pozostały sos gotujemy jeszcze chwilkę, aż się lekko skarmelizuje. Gotowym sosem polewamy figi i posypujemy ziarnami granatu. Od razu podajemy. Deser możemy też przygotować wcześniej w kokilkach i przed podaniem podgrzać kilka minut w piekarniku.

Smacznego:)







4 komentarze:

  1. Mmmmmm aż się rozmarzyłam. Pierwsza fotka mega apetyczna, zaraz zjem monitor!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam figi i nigdy nie potrafię się nimi nacieszyć, zawsze mi mało i sezonowo za krótko.;)

    OdpowiedzUsuń