Niestety sezon na świeże figi jest dość krótki:( Warto więc wykorzystać ten czas i przyrządzić coś smacznego z dodatkiem tych przepysznych owoców. Deser, który przyrządziłam jest bardzo prosty a zarazem efektowny, a rewelacyjnym dodatkiem do niego mogą być lody karmelowe:)
- 8 dojrzałych fig
- 1 granat
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szczypty cynamonu
- 1 goździk
- szczypta imbiru
- szczypta szafranu
- 2 łyżki wody
Figi kroimy na ćwiartki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier z dodatkiem cytryny, wody i przypraw. Gotujemy na małym ogniu ok 3 min. Wrzucamy figi, mieszamy i gotujemy kolejne 3 min pod przykryciem. Figi wyciągamy i układamy na talerzykach, a pozostały sos gotujemy jeszcze chwilkę, aż się lekko skarmelizuje. Gotowym sosem polewamy figi i posypujemy ziarnami granatu. Od razu podajemy. Deser możemy też przygotować wcześniej w kokilkach i przed podaniem podgrzać kilka minut w piekarniku.
Smacznego:)
Smacznego:)
Obłędnie wyglądają...
OdpowiedzUsuńrozkosznie tu u Ciebie.
OdpowiedzUsuńMmmmmm aż się rozmarzyłam. Pierwsza fotka mega apetyczna, zaraz zjem monitor!
OdpowiedzUsuńuwielbiam figi i nigdy nie potrafię się nimi nacieszyć, zawsze mi mało i sezonowo za krótko.;)
OdpowiedzUsuń