- 300 g kurek
- 1/2 średniej cebuli
- ząbek czosnku
- 200 ml śmietany do zup i sosów
- łyżka natki pietruszki
- makaron np.świderki z pełnoziarnistej mąki - około 100 g suchego makaronu na osobę
Pokrojoną cebulę i czosnek lekko podgrzewamy na oleju ( ilość oleju
w/g uznania ). Dodajemy oczyszczone grzyby , większe kroimy, dodajemy
1/4 szklanki wody i dusimy 20 minut. Następnie dodajemy śmietanę , natkę
i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy. Ugotowany makaron polewamy sosem
i posypujemy kozim serem , lub innym typu feta. Palce lizać :)
uwielbiam kurki i kozi ser...to danie musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńA ja juz za kurkami tesknie...
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania. :) Dobry ser i grzyby to jedno z moich ulubionych polączeń do makaronu.
OdpowiedzUsuńŚwietnie połączenie!
OdpowiedzUsuńPyszne smaki i świetne połączenie z makaronem ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń