05.09.2012

Zapiekanka makaronowa z różnościami



Jak zwykle robiłam porządki w kuchni i powstało coś nowego i smacznego :)
  • 400 g makaronu (ja używam, rurek, kolanek, albo świderek, a tym razem nawet trafił mi się w kuchni oryginalny włoski trzy kolorowy )
  • 1 duży brokuł
  • 25 dag sera żółtego
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 100 gram sera cheddar
Sos beszamelowy
  • 50 gram masła
  • 3 kopiate łyżki mąki
  • ok 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli
  • pieprz
Makaron gotujemy na pół twardy i jego połowę układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę i układamy na makaronie i polewamy 1/3 sosu beszamelowego (przepis z Cannelloni z tuńczykiem).  Na konserwę kładziemy pokrojony w różyczki brokuł, który należny wcześniej gotować jednak nie dłużej niż 8 minut. Brokuły posypujemy 3/4 startego sera żółtego i przykrywamy resztą makaronu. Całość zalewamy resztą sosu beszamelowego, posypujemy serem żółtym, serem cheddarem i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 200 stopni.






Smacznego !

2 komentarze:

  1. Brzmi ciekawie, a wygląda przepysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem w trakcie :) już pachnie.. mmm...

    OdpowiedzUsuń