4.09.2012

Tort brzoskwiniowy z mascarpone




Wspaniale kremowy, delikatny tort- pyszny! Przełożony moim ulubionym kremem z mascarpone i bitej śmietany. Polecam szczególnie dlatego, że tort ten jest naprawdę prosty w wykonaniu i robi się go bardzo szybko:)

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Spód blaszki o średnicy ok 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy. Mąki przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy. Wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką lub miksując na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy w temperaturze 160 st ok 35 - 40 min (do tzw. suchego patyczka).

Krem do przełożenia biszkoptów:
  • 500 gram mascarpone
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
  • ok 6 łyżek cukru pudru (lub mniej, do smaku)
  • 1 puszka brzoskwiń 
Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (masa łatwo się warzy dlatego wystarczy kilka obrotów miksera).

Ponadto:
  • 1 puszka brzoskwiń do dekoracji
  • płatki migdałów lub kokos do dekoracji
  • sok brzoskwiniowy do nasączenia biszkoptów 
Wykonanie tortu:
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą nasączamy, smarujemy 1/3 kremu i układamy połowę pokrojonych w małą kostkę brzoskwiń. Przykrywamy kolejną częścią, nasączamy, smarujemy 1/3 kremu i układamy resztę pokrojonych brzoskwiń. Przykrywamy trzecią częścią biszkoptu, nasączamy i rozprowadzamy na wierzchu i bokach resztę kremu. Brzoskwinie kroimy na mniejsze części i układamy na wierzchu. Boki dekorujemy migdałami lub kokosem. Gotowy tort schładzamy w lodówce.

Smacznego:)


12 komentarzy:

  1. Cudowny torcik i boskie smaki, na pewno smakuje niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super.Połączenie wszystkich moich ulubionych smaków. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny tort,uwielbiam masę z mascarpone:)pięknie wygląda,jutro zrobię zakupy w Lidlu i muszę teki mieć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawde polecam! Juz drugi raz go robię - rodzinka zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm wygląda i brzmi smakowicie ! ;* jadę nic dlugo na zakupy po składniki i robie go bo mam wielką ochotkę <3

    OdpowiedzUsuń
  6. ...zawsze robie tylko ten i zawsze wychodzi, a jak smakuje...mmmmmmmmmmm pychaaaa - wszyscy są zachwyceni :)...

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robilam tortow...ten robie od dawna i zawsze!wspanialy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dużo ciast robię z serkiem mascarpone wszystkie są pyszne ten przepis też wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  9. Dużo ciast robię z serkiem mascarpone wszystkie są pyszne ten przepis też wypróbuję

    OdpowiedzUsuń