Pyszny makaron w aksamitnym sosie na bazie mascarpone. Boczek możemy zastąpić szynką np parmeńską. Polecam wypróbować :)
Składniki:
- 250 g mascarpone
- ok 200 g śmietany 18%
- ok 150 g chudego boczku
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- ok 250 g makaronu np spaghetti
- starty parmezan do posypania
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki a następnie na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni aż lekko się zarumieni. Gotowy boczek ściągamy z patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy śmietanę, mascarpone i mieszamy aż całość dobrze się połączy. Jeśli sos wydaje się nam zbyt gęsty możemy dodać odrobinę bulionu lub wody. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Na koniec wrzucamy boczek. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy dokładnie z sosem. Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Smacznego:)
;) tzw carbonarra - uwielbiam
OdpowiedzUsuń