15.07.2013

Makaron z boczkiem w kremowym sosie



Pyszny makaron w aksamitnym sosie na bazie mascarpone. Boczek możemy zastąpić szynką np parmeńską. Polecam wypróbować :)

Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • ok 200 g śmietany 18%
  • ok 150 g chudego boczku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ok 250 g makaronu np spaghetti
  • starty parmezan do posypania
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki a następnie na mniejsze kawałki. Podsmażamy na patelni aż lekko się zarumieni. Gotowy boczek ściągamy z patelni, wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy śmietanę, mascarpone i mieszamy aż całość dobrze się połączy. Jeśli sos wydaje się nam zbyt gęsty możemy dodać odrobinę bulionu lub wody. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Na koniec wrzucamy boczek. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy dokładnie z sosem. Wykładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Smacznego:)






1 komentarz: