Składniki dla 4 osób:
- 400 gram makaronu penne (użyłam pełnoziarnistego)
- 100 gram sera topionego (użyłam ementaler)
- 250 ml śmietanki 18%
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 gram groszku konserwowego
- 100 gram szynki
- 2 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki startego parmezanu do posypania
Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy ser, śmietankę i mieszamy aż ser się rozpuści. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Całość gotujemy ok 4 min, często mieszając.Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i odcedzony groszek konserwowy.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem.
Smacznego:)
Bardzo smaczne połaczenie smaków, wygląda pysznie i zachęcająco ! :)
OdpowiedzUsuń