16.06.2014

Roladki drobiowe ze szparagami w sosie musztardowo- miodowym



Szybki i prosty pomysł na oryginalny obiad. Delikatne drobiowe roladki ze szparagami, zapiekane w słodkim musztardowo- miodowym sosie. Polecam:)

Składniki na ok 6 roladek:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 24 zielone szparagi
  • sól
  • pieprz
Sos musztardowo- miodowy:
  • 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 2 łyżki miodu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • odrobina soli i pieprzu
Musztardę mieszamy z miodem i odkładamy 2 łyżki. Do reszty dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Każdy filet dzielimy na pół, następnie każdą połówkę rozbijamy tłuczkiem. Mięso oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Od szparagów odcinamy twarde końcówki. Po cztery szparagi zawijamy w kawałki mięsa. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy roladki. Główki szparagów przykrywamy folią aluminiową. Wierzch roladek smarujemy odłożoną mieszanką musztardy i miodu. Roladki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok 30 minut, po tym czasie polewamy roladki sosem musztardowym i zapiekamy jeszcze przez ok 10 minut. Podajemy np z pieczonymi ziemniaczkami. 

Smacznego:)




Inspiracja


6 komentarzy:

  1. ostatnio zrobiłam na obiadek, danie przepyszne, kurczak wychodzi bardzo delikatny, polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. przecudnie to wygląd jadłam już to pycha ,zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  6. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda rewelacyjnie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń