01.08.2012

Cannelloni z tuńczykiem



Przepis na około 20 rurek cannelloni i na pewno lepiej smakuje niż wygląda na moich zdjęciach ;)

Nadzienie:
  • 2 puszki tuńczyka
  • 350g sera ricotta
  • 6 ząbków czosnku (można dać mniej jeżeli ktoś nie lubi)
  • 1/2 cebuli
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Tuńczyka odciskamy na sitku i dodajemy do niego ricottę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Całość mieszamy, dodajemy natkę pietruszki i nadziewamy rurki .

Sos beszamelowy
  • 50 gram masła
  • 3 kopiate łyżki mąki
  • ok 3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • szczypta soli
  • pieprz
Masło rozpuszczamy w garnczku na małym palniku i dodajemy mąkę. Całość dobrze mieszamy i powoli dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. gdy już dolejemy całość mleka, a sos ładnie zacznie nam zgęstnieje, ściągamy go z ognia i dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

Cannelloni układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, ale pamiętajmy że rurki nie mogą leżeć na sobie. Gotowy sos wylewamy na makaron i posypujemy serem grana padano lub każdym innym, może to być zwykły ser żółty, a nawet mozzarella.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Z tuńczykiem jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że wyglada bardzo apetycznie i ten wspaniały sos, przepis znakomity ! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym można zastąpić ricottę?

    OdpowiedzUsuń
  3. jedyne z czym jeszcze próbowałam to zwykły kremowy serek biały, taki jak np. do serników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cannelloni z tuńczykiem chyba zaraz wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń