Przepis na około 20 rurek cannelloni i na pewno lepiej smakuje niż wygląda na moich zdjęciach ;)
Nadzienie:
- 2 puszki tuńczyka
- 350g sera ricotta
- 6 ząbków czosnku (można dać mniej jeżeli ktoś nie lubi)
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Tuńczyka odciskamy na sitku i dodajemy do niego ricottę. Cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Całość mieszamy, dodajemy natkę pietruszki i nadziewamy rurki .
Sos beszamelowy
- 50 gram masła
- 3 kopiate łyżki mąki
- ok 3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- szczypta soli
- pieprz
Masło rozpuszczamy w garnczku na małym palniku i dodajemy mąkę. Całość dobrze mieszamy i powoli dolewamy mleko, cały czas energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. gdy już dolejemy całość mleka, a sos ładnie zacznie nam zgęstnieje, ściągamy go z ognia i dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Cannelloni układamy w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, ale pamiętajmy że rurki nie mogą leżeć na sobie. Gotowy sos wylewamy na makaron i posypujemy serem grana padano lub każdym innym, może to być zwykły ser żółty, a nawet mozzarella.
Smacznego!
Z tuńczykiem jeszcze nie próbowałam, ale widzę, że wyglada bardzo apetycznie i ten wspaniały sos, przepis znakomity ! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić ricottę?
OdpowiedzUsuńjedyne z czym jeszcze próbowałam to zwykły kremowy serek biały, taki jak np. do serników :)
OdpowiedzUsuńCannelloni z tuńczykiem chyba zaraz wypróbuje.
OdpowiedzUsuń