6.09.2012

Penne w sosie serowo- śmietanowym z zielonym groszkiem



Składniki dla 4 osób:
  • 400 gram makaronu penne (użyłam pełnoziarnistego)
  • 100 gram sera topionego (użyłam ementaler)
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 gram groszku konserwowego
  • 100 gram szynki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego parmezanu do posypania
Drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy ser, śmietankę i mieszamy aż ser się rozpuści. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Całość gotujemy ok 4 min, często mieszając.Zdejmujemy z ognia i wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i odcedzony groszek konserwowy. 
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane parmezanem.

Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne połaczenie smaków, wygląda pysznie i zachęcająco ! :)

    OdpowiedzUsuń