29.06.2012

Tarta czekoladowo - gruszkowa


Ciasto:
  • 150 gram mąki pszennej
  • 30 gram mielonych migdałów
  • 110 gram margaryny
  • ok 3-4 łyżki wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy migdały, margarynę i siekamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy miękkie ciasto.Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie, ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy ok 30 cm, nakłuwamy i wkładamy do lodówki.

Masa:
  • 3 gruszki 
  • 5 łyżek masła
  • 5 łyżek cukru 
  • 3 jajka
  • 125 gram mielonych migdałów
  • 2 pełne łyżki kakao
Gruszki obieramy, rozcinamy wzdłuż na pół i pozbywamy się ogryzka. 
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka i ucieramy.Wsypujemy kakao i migdały i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, układamy gruszki i lekko dociskamy. Pieczemy w 175 st ok 30 - 40 min, aż ciasto się przyrumieni a masa wyrośnie. 

Sos:
  • 2 łyżki  cukru
  • 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
  • 50 ml wody
  • 200 gram czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka likieru czekoladowego (opcjonalnie)
Do małego rondla wrzucamy cukier, wodę i miód. Gotujemy ok 1 min aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę, masło i mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Sosem polewamy ciasto przed podaniem. 

* Tarta sama w sobie nie jest bardzo słodka. Ciasto jest bez dodatku cukru, jednak nie polecam go dodawać ponieważ, sos do polania tarty jest wystarczająco słodki.



Smacznego:)


6 komentarzy:

  1. śliczna tarta, wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, musi być pyszna!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Wspaniałe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam upiekłam, nie robiłam jedynie sosu:) Wyszła przepyszna, efekt znajdziesz tutaj: http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/11/jesienna-tarta-z-gruszkami.html. Dzięki za przepis i pozdrawiam serdecznie;)

    OdpowiedzUsuń