Ciasto:
- 150 gram mąki pszennej
- 30 gram mielonych migdałów
- 110 gram margaryny
- ok 3-4 łyżki wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy migdały, margarynę i siekamy. Dodajemy wodę i wyrabiamy miękkie ciasto.Zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie, ciastem wykładamy formę do tarty o średnicy ok 30 cm, nakłuwamy i wkładamy do lodówki.
Masa:
- 3 gruszki
- 5 łyżek masła
- 5 łyżek cukru
- 3 jajka
- 125 gram mielonych migdałów
- 2 pełne łyżki kakao
Gruszki obieramy, rozcinamy wzdłuż na pół i pozbywamy się ogryzka.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo jajka i ucieramy.Wsypujemy kakao i migdały i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, układamy gruszki i lekko dociskamy. Pieczemy w 175 st ok 30 - 40 min, aż ciasto się przyrumieni a masa wyrośnie.
Sos:
- 2 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu
- 50 ml wody
- 200 gram czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka likieru czekoladowego (opcjonalnie)
Do małego rondla wrzucamy cukier, wodę i miód. Gotujemy ok 1 min aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z ognia. Dodajemy czekoladę, masło i mieszamy aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Sosem polewamy ciasto przed podaniem.
* Tarta sama w sobie nie jest bardzo słodka. Ciasto jest bez dodatku cukru, jednak nie polecam go dodawać ponieważ, sos do polania tarty jest wystarczająco słodki.
Smacznego:)
śliczna tarta, wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńPiękna! kusi na całego!
OdpowiedzUsuńOjej, musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
cudowna ta tarta! :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! Wspaniałe połączenie:)
OdpowiedzUsuńWitam upiekłam, nie robiłam jedynie sosu:) Wyszła przepyszna, efekt znajdziesz tutaj: http://kuchennearomaty.blogspot.com/2013/11/jesienna-tarta-z-gruszkami.html. Dzięki za przepis i pozdrawiam serdecznie;)
OdpowiedzUsuń