- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 70 dag mięsa mielonego
- pomidory w puszce
- przecier pomidorowy z ziołami
- ser grana padano
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- oregano
- bazylia
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebulka będzie złocista dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy, co chwilę mieszając. Można dolewać po troszeczkę wody, żeby cebula i czosnek się nie przypaliły. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy pomidory z puszki (jeżeli są ze skórkami, należy je wcześniej ściągnąć) i 3/4 przecieru pomidorowego. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę i gotujemy ok 10 minut. Do sosu dodajemy sól, pieprz, ostrą papryczkę, oregano i bazylię. Wszystko doprawiamy w zależności od podniebienia ;)
Makaron gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, najlepiej al'dente.
Istnieją dwa znane mi sposoby podawania spaghetti:
1) angielski - na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem i posypujemy startym serem
2) włoski- w dużej misce mieszamy ugotowany makaron wraz z sosem i startym serem
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz