30.06.2012

Spaghetti pomidorowe



  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 70 dag mięsa mielonego
  • pomidory w puszce
  • przecier pomidorowy z ziołami
  • ser grana padano
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oregano
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, wrzucamy do garnka i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy cebulka będzie złocista dodajemy mięso mielone. Całość podsmażamy, co chwilę mieszając. Można dolewać po troszeczkę wody, żeby cebula i czosnek się nie przypaliły. Gdy mięso będzie już gotowe dodajemy pomidory z puszki (jeżeli są ze skórkami, należy je wcześniej ściągnąć) i 3/4 przecieru pomidorowego. Gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy wodę i gotujemy ok 10 minut. Do sosu dodajemy sól, pieprz, ostrą papryczkę, oregano i bazylię. Wszystko doprawiamy w zależności od podniebienia ;)
Makaron gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu, najlepiej al'dente.

  
Istnieją dwa znane mi  sposoby podawania spaghetti:

1) angielski - na talerz wykładamy makaron, polewamy go sosem i posypujemy startym serem


  
2) włoski- w dużej misce mieszamy ugotowany makaron wraz z sosem i startym serem


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz