22.06.2012

Bananowiec


Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Blachę o wymiarach ok 36x20 wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier dalej ubijając. Dodajemy stopniowo żółtka i nadal ubijamy. Mąkę mieszamy z proszkiem, wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 160 st ok 30 minut (do "suchego patyczka"). 

Masa bananowa:
  • 4 banany
  • 200 gram masła
  • 3 jajka
  • 1 galaretka cytrynowa
Banany rozgniatamy lub miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami i dodajemy po łyżce masę z bananów (jeśli masa się zwarzy nie trzeba się przejmować). Galaretkę rozpuszczamy w niepełnej szklance wody, gdy przestygnie dodajemy do masy i dokładnie ucieramy (jeżeli masa wyjdzie nam za luźna i jest problem z rozprowadzeniem jej na biszkopcie to należy włożyć ja na parę minut do lodówki). Masę wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki.

Piana:
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 galaretka (użyłam wiśniowej) 
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca i sztywna. Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody, kiedy będzie zimna, dodajemy do białek i dokładanie mieszamy. Pianę wykładamy na masie bananowej

Ponadto:
  • 2-3 banany
  • 1 galaretka agrestowa
Banany kroimy w plasterki i układamy na pianie. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu a kiedy będzie lekko tężeć, zalewamy banany.

Smacznego:)



6 komentarzy: