21.06.2012

Zapiekanka mięsna z pieczarkami w zupie cebulowej




Prosta i bardzo smaczna zapiekanka mięsna. Idealna jako samodzielne danie, podana z lekką sałatką :)

Składniki:
  • 8 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 800 gram mięsa mielonego
  • 800 gram pieczarek
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 opakowania zupy cebulowej w proszku
  • 500 ml śmietany kremówki 18%
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
Blaszkę o wymiarach ok 37x27 wykładamy papierem do pieczenia. Piersi lekko rozbijamy, układamy na blaszce i lekko solimy. Mięso mielone dokładnie mieszamy z 2 jajkami i pieprzem, wykładamy na filety (mięso mielone nie musimy solić, ponieważ zupa cebulowa jest dość słona). Pieczarki dusimy na maśle, doprawiamy do smaku i wykładamy na mięso mielone. Zupę cebulową dokładnie mieszamy ze śmietaną i 3 jajkami, zalewamy pieczarki. Pieczemy w temperaturze 180 st ok 1 godzinę. 

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Faktycznie zapiekanka rewelacyjna , ale macie może przepis na sałatkę do tych pyszności ?!

    OdpowiedzUsuń