- 1,2 kg karkówki
- 800 gram pieczarek
- 2 cebule
- przyprawa do mięsa
- 2,5 łyżki sosu sojowego lub magi
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 łyżek wody
- 1 papryka świeża
- 2 łyżki masła
Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, posypujemy przyprawą do mięsa i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie obtaczamy w mące i opiekamy z dwóch stron na oleju.
Pokrojone pieczarki i cebule smażymy na maśle, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż wyparuje woda.
Robimy zalewę- mieszamy koncentrat pomidorowy, wodę cukier i sos sojowy.
Opieczoną karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Plastry układamy wzdłuż, a pomiędzy wkładamy pieczarki i zalewamy zalewą. Paprykę kroimy w kostkę i układamy na wierzchu.
Pieczemy w temperaturze 200 st ok 1h 20 min.
Smacznego:)
Czy mogę prosić o dokładkę !!! Jest przepyszne i wykwintne !!!
OdpowiedzUsuńczy można to zrobić w piekarniku zamiast na patelni?
OdpowiedzUsuńNa patelni tylko opiekamy pokrojoną w plastry karkówkę, natomiast całość pieczemy w piekarniku:)
OdpowiedzUsuń