25.06.2012

Karkówka z pieczarkami i papryką


  • 1,2 kg karkówki
  • 800 gram pieczarek
  • 2 cebule
  • przyprawa do mięsa
  • 2,5 łyżki sosu sojowego lub magi 
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 łyżek wody
  • 1 papryka świeża
  • 2 łyżki masła
Karkówkę kroimy w 1 cm plastry, posypujemy przyprawą do mięsa i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie obtaczamy w mące i opiekamy z dwóch stron na oleju. 
Pokrojone pieczarki  i cebule smażymy na maśle, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż wyparuje woda.
Robimy zalewę- mieszamy koncentrat pomidorowy, wodę cukier i sos sojowy. 
Opieczoną karkówkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Plastry układamy wzdłuż, a pomiędzy wkładamy pieczarki i zalewamy zalewą. Paprykę kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. 
Pieczemy w temperaturze 200 st ok 1h 20 min.




Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Czy mogę prosić o dokładkę !!! Jest przepyszne i wykwintne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy można to zrobić w piekarniku zamiast na patelni?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na patelni tylko opiekamy pokrojoną w plastry karkówkę, natomiast całość pieczemy w piekarniku:)

    OdpowiedzUsuń