20.01.2021

Pełnoziarnisty makaron z warzywami i ostrym sosem "ajvarowym"

Kolejny nowy przepis ! Tym razem warzywka, makaron i pyszny, ostry sos. Danie, które w większości przygotowała i wykonała moja 9-letnia Córcia :)  Mało, że przygotowała to jeszcze ze smakiem zajadała ! Uwielbiam makaron, a w takim towarzystwie jak w przepisie poniżej smakuje doskonale. Do wykonania sosu użyłyśmy pasty z jednej z (a według niektórych źródeł najbardziej!) ostrej papryki. Jeżeli nie lubicie ostrego jedzenia możecie ten element pominąć i zastąpić go delikatniejszymi przyprawami  typu bazylia i oregano.

Składniki na makaron z warzywami:

  • 250 gram suchego makaronu pełnoziarnistego (ja lubię penne)
  • 1 cebula czerwona
  • 1/3 pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 250 gram fasolki szparagowej (jak najbardziej może być mrożona)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kostka rosołowa
  • pieprz

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy z oliwą. Kiedy cebula się podpiecze, dorzucamy pokrojony w półplasterki por, przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, kostkę rosołową,
a następnie marchewkę.

W kolejnym etapie naszego przepisu dorzucamy paprykę pokrojoną w dużą kostkę i fasolkę szparagową. 

Wszystko razem smażymy i na bieżąco mieszamy, aż wszystkie warzywka uzyskają odpowiadającą nam chrupkość (lub rozgotowanie, jak kto woli :) ).

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, wrzucamy do przygotowanych warzyw, a na koniec doprawiamy.

Składniki na sos:

  • 1 słoik ajvaru (ok. 400gram)
  • 250 ml wody
  • 1/4 łyżeczki bardzo ostrego sosu lub pasty paprykowej (u mnie sos z papryczką Carolina Reaper)
  • przyprawa maga (do smaku)
  • pieprz do smaku

Ajvar i pozostałe składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i ściągamy z palnika. Doprawiamy wedle uznania. Jeżeli nie lubimy ostrych potraw rezygnujemy z ostrej papryki.

Makaron z warzywa wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz