Kolejny nowy przepis ! Tym razem warzywka, makaron i pyszny, ostry sos. Danie, które w większości przygotowała i wykonała moja 9-letnia Córcia :) Mało, że przygotowała to jeszcze ze smakiem zajadała ! Uwielbiam makaron, a w takim towarzystwie jak w przepisie poniżej smakuje doskonale. Do wykonania sosu użyłyśmy pasty z jednej z (a według niektórych źródeł najbardziej!) ostrej papryki. Jeżeli nie lubicie ostrego jedzenia możecie ten element pominąć i zastąpić go delikatniejszymi przyprawami typu bazylia i oregano.
Składniki na makaron z warzywami:
- 250 gram suchego makaronu pełnoziarnistego (ja lubię penne)
- 1 cebula czerwona
- 1/3 pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 250 gram fasolki szparagowej (jak najbardziej może być mrożona)
- 2 łyżki oliwy
- 1 kostka rosołowa
- pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i smażymy z oliwą. Kiedy cebula się podpiecze, dorzucamy pokrojony w półplasterki por, przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, kostkę rosołową,
a następnie marchewkę.
W kolejnym etapie naszego przepisu dorzucamy paprykę pokrojoną w dużą kostkę i fasolkę szparagową.
Wszystko razem smażymy i na bieżąco mieszamy, aż wszystkie warzywka uzyskają odpowiadającą nam chrupkość (lub rozgotowanie, jak kto woli :) ).Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, wrzucamy do przygotowanych warzyw, a na koniec doprawiamy.
Składniki na sos:
- 1 słoik ajvaru (ok. 400gram)
- 250 ml wody
- 1/4 łyżeczki bardzo ostrego sosu lub pasty paprykowej (u mnie sos z papryczką Carolina Reaper)
- przyprawa maga (do smaku)
- pieprz do smaku
Ajvar i pozostałe składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i ściągamy z palnika. Doprawiamy wedle uznania. Jeżeli nie lubimy ostrych potraw rezygnujemy z ostrej papryki.
Makaron z warzywa wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz