Świetny przepis na szybkie ciasto! Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na pichcenie w kuchni, lub po prostu najdą nas smaki na coś słodkiego, serdecznie polecam ten przepis. Składa się z niewielu komponentów, które zwykle mamy w domu. Zaletą tego ciasta jest to, że jest wilgotny, a nie przesuszony i naprawdę szybko się go robi :)
Składniki:
- 5 jajek
- 250 ml napoju gazowanego (najlepiej Fanta lub Mirinda, ale może być również woda mineralna gazowana)
- 230 ml oleju
- 250 gram mąki pszennej, tortowej (typ 450)
- 200 gram cukry białego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: - 3 łyżki mąki pszennej
- 35 g czarnego kakao (może być zwykłe)
- odrobina tłuszczu (masło/margaryna)
- bułka tarta
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na puszystą masę. Kiedy białka będą sztywne dodajemy cukier, a później białka.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem i żółtkami.
Kiedy wszystkie składniki stworzą jednolitą masę dodajemy napój gazowany i olej.
Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, a do drugiej 35 gram czarnego kakao.
Ciasto wlewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na przemian nakładamy jasną i ciemną masę, a później za pomocą długiej wykałaczki mieszamy kolory kręcąc "esy floresy". Pieczemy w temperaturze 180 stopni(góra-dół) około 60 minut do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz