25.01.2021

Łatwy placek z czarnym kakao i napojem gazowanym

Świetny przepis na szybkie ciasto! Kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na pichcenie w kuchni, lub po prostu najdą nas smaki na coś słodkiego, serdecznie polecam ten przepis. Składa się z niewielu komponentów, które zwykle mamy w domu. Zaletą tego ciasta jest to, że jest wilgotny, a nie przesuszony i naprawdę szybko się go robi :)

Składniki:

  • 5 jajek
  • 250 ml napoju gazowanego (najlepiej Fanta lub Mirinda, ale może być również woda mineralna gazowana)
  • 230 ml oleju
  • 250 gram mąki pszennej, tortowej (typ 450)
  • 200 gram cukry białego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 35 g czarnego kakao (może być zwykłe)
  • odrobina tłuszczu (masło/margaryna)
  • bułka tarta

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy mikserem ze szczyptą soli na puszystą masę. Kiedy białka będą sztywne dodajemy cukier, a później białka.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitych białek z cukrem i żółtkami. 

Kiedy wszystkie składniki stworzą jednolitą masę dodajemy napój gazowany i olej.

Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 kopiaste łyżki mąki pszennej, a do drugiej 35 gram czarnego kakao.

Ciasto wlewamy do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na przemian nakładamy jasną i ciemną masę, a później za pomocą długiej wykałaczki mieszamy kolory kręcąc "esy floresy". Pieczemy w temperaturze 180 stopni(góra-dół) około 60 minut do tzw. "suchego patyczka".

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz