13.01.2021

Krokiety z kapustą- KLASYKA !!!

 

Klasyka, klasyka i jeszcze raz klasyka. Krokiety to chyba jedno z najbardziej tradycyjnych i najsmaczniejszych dań. Niestety, to co dobre często bywa pracochłonne i tak niestety jest w tym przypadku, ale smak chrupiącej panierki, połączony ze smakiem naleśników i kapusty rekompensuje długie stanie "przy garach". Oczywiście krokiety najlepiej smakują z barszczem czerwonym gotowanym na wędzonym żeberku (na który przepis podam Wam niebawem!). Na razie zadowólmy się przepisem na klasyczne krokiety z kapustą :)
 
Składniki na farsz:
  • 1 średnia kapusta biała
  • 150 gram słoniny
  • 1 cebula 
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • maga

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu do miękkości. W momencie kiedy kapusta jest już gotowa wycedzamy ja na sitku i przekładamy do garnka (najlepiej z powłoką teflonową), w którym mamy pewność, że kapusta nam się nie przypali. 

W czasie kiedy kapusta się gotuje kroimy drobno słoninę  i topimy na małym ogniu. Kiedy słonina jest już lekko brązowa, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebule i smażymy, aż cebulka się zeszkli.

Teraz do kapusty dodajemy słoninę, kostkę rosołową, pieprz, magi do smaku i smażymy, aż odparujemy całą wodę, a kapusta będzie "sucha".

Kapusta gotowa ! Bierzemy się za naleśniki.

Składniki na naleśniki:
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej typ 450
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mocno gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy w  wysokim naczyniu do momentu kiedy pozbędziemy się wszystkich gródek. 

Patelnię do naleśników smarujemy olejem i rozgrzewamy, a kiedy jest już gorąca nakładamy (najlepiej chochelką) cienką warstwę ciasta i smażmy po kilka minut z każdej strony. Naleśniki po usmażeniu układamy na ręczniku kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe naleśniki będziemy teraz zawijać z kapustą.

Na środek naleśnika układamy łyżkę kapusty i lekko rozsmarowujemy ( omijając boki o ok.3cm z każdej strony). Teraz składamy dwa równoległe boki do środka, a powstały prostokąt rolujemy. Czynność powtarzamy z każdym naleśnikiem. Jeżeli zostanie nam farsz spokojnie możemy go zamrozić lub zrobić z nim pierogi z kapustą.

 
Składniki na panierkę:
  •  2 jajka
  • szklanka bułki tartej
Jajka roztrzepujemy za pomocą widelca do momentu całkowitego połączenia się białka z żółtkiem. Gotowe, zrolowane krokiety najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, a później w bułce tartej.

Mamy już prawie gotowe krokiety! Trzeba tylko je usmażyć !
 
Potrzebujemy dużej patelni, na którą wlewamy olej (ok. 0,5 cm licząc od dna patelni) i rozgrzewamy ( ja mam patelnie z funkcją thermo-spot , która pokazuje  mi kiedy patelnia jest wystarczająco nagrzana, więc jest mi łatwiej!), jeżeli mamy zwykłą patelnię, testujemy temperaturę oleju wrzucając do niego  odrobinę bułki tartej, jeżeli zaczyna momentalnie skwierczeć możemy układać nasze krokiety. Smażymy je z obydwóch stron po około 4 minuty z każdej strony. Gotowe krokiety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowane krokiety możemy już podawać, jako pyszne gorące danie!!! 

Smacznego !!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz