8.01.2021

Jajka w majonezie


Najnowszy przepis do dietetycznych zdecydowanie nie należy, ale jest bardzo łatwy i może nam się przydać kiedy nie mamy dużo czasu na przygotowania przed przyjściem gości. Jajka w majonezie sprawdzą się zarówno jako przekąska dla gości jak i urozmaicenie śniadań lub kolacji. W zależności od liczby osób możemy zmniejszyć lub zwiększyć ilość jajek i proporcjonalnie dobrać do nich ilość sosu.
 
Składniki:
  • 7 lub 8 średnich jaj kurzych
  • 1 mała śmietana 12% (200gram)
  • 250 ml majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 9 minut, licząc od momentu zagotowania, a następnie studzimy pod zimną wodą i dokładnie obieramy ze skorupek.

W czasie gotowania jajek przygotowujemy sos. Do miski lub dużego kubka nakładamy majonez oraz śmietanę i dokładnie mieszamy, żeby nie było żadnych grudek.

Obrane i wystudzone jajka kroimy wzdłuż na pół, układamy na talerzu żółtkiem do dołu i delikatnie posypujemy solą.

Rozmieszany sos rozlewamy na jajka tak, żeby całe były przykryte. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i wkładamy do lodówki na kilka godzin . Serwujemy z wędliną i pieczywem.

Smacznego !!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz