4.01.2021

Zapiekane pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym na kapuście


Kolejnym przepisem jakim chcę się z Wami podzielić jest pomysł na smaczny obiad, do którego nie trzeba przygotowywać osobnej surówki ponieważ mamy w nim pyszną, mocno chrupiącą kapustę. Nie jest to jakiś super, ekstra trudny i wymagający przepis, ale na pewno jest ciekawą alternatywą na przygotowanie z mięsa mielonego czegoś innego niż sznycle, czy spaghetti. 

Kapusta:

  • 1/4 główki kapusty białej
  • 1/4 łyżeczki soli

Kapustę kroimy w plastry (szerokość ok.1cm) i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Jeżeli mamy większe naczynie żaroodporne i lubimy kapustę śmiało możemy użyć pół główki, jednocześnie zwiększając ilość soli. Kapustę posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy sok z kapusty i możemy na niej układać usmażone pulpety.

Składniki na pulpety (u mnie wyszło 13 sztuk):
  • 500 gram mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • połówka cebuli białej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • pół szklanki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia pulpetów
  • olej do smażenia
Obrany czosnek i cebulę ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Z wyrobionego mięsa formujemy kuleczki wielkości piłeczek do ping ponga. Obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony. Usmażone pulpety nakładamy na przygotowaną kapustę. 
 
Składniki na sos:
  •  5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • 3/4 litra wody
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 kostka rosołowa 
  • pół łyżeczki pieprzu
Wodę zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Dokładnie rozmieszanym sosem zalewamy klopsiki na kapuście i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Gotowe ! Pulpety możemy serwować z ziemniakami, chlebem lub tak jak u mnie najczęściej, z risotto z warzywami :)

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz