Kolejnym przepisem jakim chcę się z Wami podzielić jest pomysł na smaczny obiad, do którego nie trzeba przygotowywać osobnej surówki ponieważ mamy w nim pyszną, mocno chrupiącą kapustę. Nie jest to jakiś super, ekstra trudny i wymagający przepis, ale na pewno jest ciekawą alternatywą na przygotowanie z mięsa mielonego czegoś innego niż sznycle, czy spaghetti.
Kapusta:
- 1/4 główki kapusty białej
- 1/4 łyżeczki soli
Kapustę kroimy w plastry (szerokość ok.1cm) i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Jeżeli mamy większe naczynie żaroodporne i lubimy kapustę śmiało możemy użyć pół główki, jednocześnie zwiększając ilość soli. Kapustę posypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odlewamy sok z kapusty i możemy na niej układać usmażone pulpety.
Składniki na pulpety (u mnie wyszło 13 sztuk):
- 500 gram mielonego mięsa wieprzowego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- połówka cebuli białej
- 3/4 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- pół szklanki bułki tartej
- mąka do obtoczenia pulpetów
- olej do smażenia
Obrany czosnek i cebulę ścieramy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy
ze sobą na jednolitą masę. Z wyrobionego mięsa formujemy kuleczki
wielkości piłeczek do ping ponga. Obtaczamy je w mące. Smażymy na
rozgrzanym oleju po około 4 minuty z każdej strony. Usmażone pulpety nakładamy na przygotowaną kapustę.
Składniki na sos:
- 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
- 3/4 litra wody
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 kostka rosołowa
- pół łyżeczki pieprzu
Wodę zagotowujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy pozostałe składniki i
mieszamy. Dokładnie rozmieszanym sosem zalewamy klopsiki na kapuście i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Gotowe ! Pulpety możemy serwować z ziemniakami, chlebem lub tak jak u mnie najczęściej, z risotto z warzywami :)
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz