5.04.2018

Zupa-krem z pieczonych i gotowanych warzyw



Moja najnowsza propozycja to zupa z pieczonych i gotowanych warzyw. Od dawna chciałam coś takiego zrobić, ale w końcu, po długim czasie dostałam wenę i zrobiłam. Żałuję, że dopiero teraz bo zupa jest niesamowita i smakuje całkowicie inaczej niż klasyczne zupy z warzyw gotowanych. Dla mnie jest nieco bardziej słodka, a doprawiona ostrymi przyprawami stwarza coś przepysznego. Dodatek chipsów z boczku nadaje potrawie chrupkości. Bardzo gorąco polecam !!!

Warzywa pieczone:
  • 2 papryki czerwone
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża biała cebula lub kilka małych
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka vegety
Pomidory, cebulę i paprykę kroimy na ćwiartki. Dodajemy pokrojona w dużą kostkę marchewkę i mieszamy z łyżką oliwy i vegetą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.
Warzywa gotowane:
  • kawałek pora
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 2 litry wody
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz 
Najprostszym sposobem na warzywa gotowane jest kupienie gotowego zestawu włoszczyzny do rosołu. Pietruszkę, marchewkę, seler obieramy i wrzucamy do wody. Kapustę i por kroimy drobno, dodajemy do pozostałych warzyw, wrzucamy kostkę rosołową, kmin rzymski i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa gotowane są miękkie dodajemy te, które upiekliśmy w piekarniku. Wszystko razem miksujemy i gotujemy około 10 minut. Całość doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
 
Ponadto:
  • śmietana
  • posiekany koperek
  • 100 gram boczku 
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i powoli na małym ogniu smażymy, aż tłuszcz się wytopi a plasterki staną się ciemnobrązowe i chrupiące.  Zupę podajemy z keksem śmietany, chipsami i posypujemy odrobiną koperku.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz