Moja najnowsza propozycja to zupa z pieczonych i gotowanych warzyw. Od dawna chciałam coś takiego zrobić, ale w końcu, po długim czasie dostałam wenę i zrobiłam. Żałuję, że dopiero teraz bo zupa jest niesamowita i smakuje całkowicie inaczej niż klasyczne zupy z warzyw gotowanych. Dla mnie jest nieco bardziej słodka, a doprawiona ostrymi przyprawami stwarza coś przepysznego. Dodatek chipsów z boczku nadaje potrawie chrupkości. Bardzo gorąco polecam !!!
Warzywa pieczone:
- 2 papryki czerwone
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 duża biała cebula lub kilka małych
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka vegety
Pomidory, cebulę i paprykę kroimy na ćwiartki. Dodajemy pokrojona w dużą kostkę marchewkę i mieszamy z łyżką oliwy i vegetą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut.
Warzywa gotowane:
- kawałek pora
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- kawałek kapusty włoskiej
- 2 litry wody
- kostka rosołowa
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Najprostszym sposobem na warzywa gotowane jest kupienie gotowego zestawu włoszczyzny do rosołu. Pietruszkę, marchewkę, seler obieramy i wrzucamy do wody. Kapustę i por kroimy drobno, dodajemy do pozostałych warzyw, wrzucamy kostkę rosołową, kmin rzymski i gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa gotowane są miękkie dodajemy te, które upiekliśmy w piekarniku. Wszystko razem miksujemy i gotujemy około 10 minut. Całość doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ulubionymi przyprawami.
Ponadto:
- śmietana
- posiekany koperek
- 100 gram boczku
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i powoli na małym ogniu smażymy, aż tłuszcz się wytopi a plasterki staną się ciemnobrązowe i chrupiące. Zupę podajemy z keksem śmietany, chipsami i posypujemy odrobiną koperku.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz