04.04.2018

Warkocz francuski z piersią kurczaka we włoszczyźnie








Dzisiaj przedstawiam przepis na naprawdę smaczny warkocz z ciasta francuskiego. Środek wypełnia smaczna pierś z kurczaka otoczona włoszczyzną, która wspaniale komponuje się z delikatnością ciasta. Polecam wypróbować !

Co potrzebujemy:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 podwójny filet z kurczaka lub duży pojedynczy
  • 2 marchewki
  • kawałek pietruszki
  • kawałek białej kapusty
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 100 gram startego sera żółtego
  • 1 cebula czerwona
  • łyżka oliwy
  •  sól
  • pieprz
  • mieszanka ulubionych ziół
Fileta oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę i pora kroimy, a następnie podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego fileta z kurczaka. Po około 10 minutach dokładamy posiekaną kapustę i startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler. 

Najlepiej jest kupić włoszczyznę na tacce taką jak do rosołu, wtedy mamy wszystkiego wystarczająco.

Wszystkie składniki dusimy do miękkości i doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ulubionymi przyprawami/ziołami. Po ściągnięciu z ognia dodajemy starty ser żółty i dokładnie mieszamy. 

Ciasto francuskie rozwijamy i na środek nakładamy farsz. Boki ciasta nacinamy tak, żeby nadzienie całe schowało się pod zaplecionymi paskami. Pieczemy w temperaturze 210 stopni około 10 minut.

Smacznego !!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz