Była już kapusta czerwona zasmażana, była kapusta kiszona zasmażana, pora na młodą kapustę. Nareszcie zacznie się sezon na świeżutkie, młodziutkie warzywa i owoce. Kapusta, którą proponuję jest moim obowiązkowym dodatkiem do niedzielnego schabowego. Cudownie pasuje też do kotleta drobiowego czy mielonego. Kapusta jest po prostu pyszna i bardzo polecam wypróbować.
Co potrzebujemy:
- 1 młoda kapusta
- pęczek koperku
- 1 cebula
- 100 gram wędzonego boczku
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- łyżka octu
- maga
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na pół twardo. W drugim garnku podsmażamy boczek pokrojony w kostkę. Kiedy z boczku wytapia się tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko smażymy, aż cebula będzie szklista. Ugotowaną kapustę przekładamy do boczku i cebuli z 4 chochelkami wody, która została z gotowania kapusty. Dodajemy kostkę rosołową, łyżkę octu i podsmażamy do miękkości. na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, magą lub dodajemy więcej octu jeżeli lubimy.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz