Dzisiaj proponuję szybkie i smaczne kulki z mięsa, ale nie wieprzowego, wołowego, a z indyczego ;)
Bardzo proste do zrobienia, nie wymagają podsmażania, jedynie wrzucenia do sosu, który wykonać jest jeszcze łatwiej. Doskonale smakują połączone z kaszą gryczaną lub ryżem. Polecam !!!
Składniki na mięso:
- 500 gram mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- sól (u mnie 3/4 łyżeczki)
- pieprz (u mnie dwie płaskie łyżeczki)
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Wyrabiamy długo, aż wszystkie składniki dokładnie nam się połączą. Jeżeli uważamy, ze mięso jest zbyt mało sklejone dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej. Gotowe mięso formujemy w kulki wielkości piłeczek do pingponga.
Składniki na sos:
- przecier pomidorowy w kartonie - 500 ml
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego ze słoika
- łyżeczka vegety
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
Wszystkie składniki sosu wkładamy do garnka z grubym dnem. Zagotowujemy. Do gorącego sosu wkładamy kulki mięsne i dusimy pod przykryciem. Nie mieszamy zbyt energicznie żeby kulki Nam się nie rozpadły. Jeżeli góra mięsa nie jest zalana sosem, w połowie gotowania obracamy kulki. Mięso powinno być gotowe po około pół godziny. Jeżeli podczas duszenia sos zbytnio się zagęści możemy podlewać go odrobiną wody.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz