19.03.2018

Kulki z piersi indyka z kurkumą



Dzisiaj proponuję szybkie i smaczne kulki z mięsa, ale nie wieprzowego, wołowego, a z indyczego ;)
Bardzo proste do zrobienia, nie wymagają podsmażania, jedynie wrzucenia do sosu, który wykonać jest jeszcze łatwiej. Doskonale smakują połączone z kaszą gryczaną lub ryżem. Polecam !!!

Składniki na mięso:
  • 500 gram mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej 
  • sól (u mnie 3/4 łyżeczki)
  • pieprz (u mnie dwie płaskie łyżeczki)
Mięso mieszamy z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.  Wyrabiamy długo, aż wszystkie składniki dokładnie nam się połączą. Jeżeli uważamy, ze mięso jest zbyt mało sklejone dodajemy jeszcze troszkę bułki tartej. Gotowe mięso formujemy w kulki wielkości piłeczek do pingponga.

Składniki na sos:
  • przecier pomidorowy w kartonie - 500 ml
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego ze słoika
  • łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz 
Wszystkie składniki sosu wkładamy do garnka z grubym dnem. Zagotowujemy.  Do gorącego sosu wkładamy kulki mięsne i dusimy pod przykryciem. Nie mieszamy zbyt energicznie żeby kulki Nam się nie rozpadły. Jeżeli góra mięsa nie jest zalana sosem, w połowie gotowania obracamy kulki. Mięso powinno być gotowe po około pół godziny. Jeżeli podczas duszenia sos zbytnio się zagęści możemy podlewać go odrobiną wody.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz