10.04.2018

Placki ziemniaczane z gulaszem warzywnym



Zawsze robiłam placki ziemniaczane solo lub z gulaszem mięsnym. Tym razem chciałam zrobić coś innego i tak oto powstał placki ziemniaczane z sosem warzywnym. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a gulasz mamy gotowy w 20 minut. Polecam gorąco !!!

Placki:
  • 5 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3 pełne łyżki mąki
  • mała cebula czerwona
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki, jajko, mąkę i cebulę mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy równomiernie łyżką porcję masy w dowolnym kształcie, ale ważne, żeby placki były cienkie. Smażmy z obydwóch stron na złoty kolor. 

Gulasz:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • mała czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • szklanka oliwy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Por kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzana oliwę.  Obraną marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do zeszklonej z porem cebuli. Wszystko dusimy podlewając szklanką wody. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy do nich zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano lub innymi ulubionymi przyprawami.

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. jaki fajny ten "gulasz" :) i do tego chrupiące placki :) takie połączenia lubię :)

    OdpowiedzUsuń