Zawsze robiłam placki ziemniaczane solo lub z gulaszem mięsnym. Tym razem chciałam zrobić coś innego i tak oto powstał placki ziemniaczane z sosem warzywnym. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, a gulasz mamy gotowy w 20 minut. Polecam gorąco !!!
Placki:
- 5 ziemniaków
- 1 jajko
- 3 pełne łyżki mąki
- mała cebula czerwona
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki, jajko, mąkę i cebulę mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy równomiernie łyżką porcję masy w dowolnym kształcie, ale ważne, żeby placki były cienkie. Smażmy z obydwóch stron na złoty kolor.
Gulasz:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- mała czerwona cebula
- 1 puszka pomidorów
- szklanka oliwy
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- oregano
Por kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w kostkę i wrzucamy na rozgrzana oliwę. Obraną marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do zeszklonej z porem cebuli. Wszystko dusimy podlewając szklanką wody. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy do nich zmiksowane pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano lub innymi ulubionymi przyprawami.
Smacznego !!!
jaki fajny ten "gulasz" :) i do tego chrupiące placki :) takie połączenia lubię :)
OdpowiedzUsuń