Środek zimy, mrozy na zewnątrz, a ja zrobiłam drożdżówkę z truskawkami, typowo czerwcowy przysmak. To nie ważne, że truskawki mrożone, ale zapach ciasta unoszący się w domu jest taki sam jak w lecie.Drożdżówki są mało słodkie. jeżeli lubicie dodajcie do ciasta więcej cukry.
Nadzienie:
- 250 gram mrożonych truskawek
- 2 łyżki cukru
Ciasto:
- 350 gram mąki pszennej
- 30 gram drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 100 ml letniej wody
- 4 łyżeki cukru
- 80 gram miękkiego masła
Mąkę przesiewamy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Bardzo dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkujemy je na grubość ok 4 mm. Na ciasto wykładamy truskawki i zawijamy. Gotowy wałek kroimy w grube "kromki" i układamy na blasze. Odstawiamy na kolejne pół godziny. Po tym czasie pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170 stopni, aż ciasto pięknie się zarumieni.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz