02.03.2018

Drożdżówki z truskawkami

 
Środek zimy, mrozy na zewnątrz, a ja zrobiłam drożdżówkę z truskawkami, typowo czerwcowy przysmak. To nie ważne, że truskawki mrożone, ale zapach ciasta unoszący się w domu jest taki sam jak w lecie.Drożdżówki są mało słodkie. jeżeli lubicie dodajcie do ciasta więcej cukry.

Nadzienie:
  • 250 gram mrożonych truskawek
  • 2 łyżki cukru
 Truskawki rozmrażamy, kroimy w ćwiartki i posypujemy cukrem.

Ciasto:
  • 350 gram mąki pszennej
  • 30 gram drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 100 ml letniej wody
  • 4 łyżeki cukru
  • 80 gram miękkiego masła
Mąkę przesiewamy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Bardzo dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkujemy je  na grubość ok 4 mm. Na ciasto wykładamy truskawki i zawijamy. Gotowy wałek kroimy w grube "kromki" i układamy na blasze. Odstawiamy na kolejne pół godziny. Po tym czasie pieczemy 15-20 minut w temperaturze 170 stopni, aż ciasto pięknie się zarumieni.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz