23.02.2018

Tort czekoladowo-herbaciany. Bardzo czekoladowy !



Przepyszny tort, który jest niesamowicie czekoladowy. Nie jestem pasjonatką czekolady, ale w tej wersji zdecydowanie ją polubiłam. Smak gorzkiej czekolady i mocnej herbaty jest niezwykle apetyczny.

Składniki na biszkopty:
  • szklanka mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • 150 gram masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka herbaty earl grey
Jajka z cukrem podgrzewamy do temperatury ok 40 stopni. Dodajemy miękkie masło i mieszamy, aż masło całkowicie się rozpuści. W osobnej misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodajemy masę z jajek i miksujemy. Tutaj mamy możliwość  z podanej porcji upiec jeden biszkopt i przeciąć go na pół lub upiec dwa blaty. Herbatę zaparzamy w pół szklanki wody i mocno słodzimy. Gotową słodką herbatą ponczujemy blaty.

Składniki na masę:
  • 200 gram czekolady
  • 180 ml mleka
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  •  herbata earl grey (3 łyżeczki)
Mleko podgrzewamy razem z herbatą do 80 stopni, ściągamy z ognia i parzymy pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie mleko cedzimy i podgrzewamy od nowa, rozpuszczając w nim żelatynę. Czekoladę  podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Śmietanę ubijamy nie całkiem na sztywno. Łączymy mleko z czekoladą i śmietaną. Gotową masę wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugim. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki na polewę:
  •  200 ml śmietany kremówki
  • 300 gram czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka masła
Śmietanę, czekoladę, masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy zastygnięty placek. Wkładamy do lodówki i po 2 godzinach możmey serwować! 

Smacznego !!!

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz