19.01.2018

Ryż z zieloną soczewicą, brokułami i sosem pomidorowym


Piątkowy obiad bez mięsa, bez ryby, a i tak bardzo dobry! Niby nie ma wiele składników, ale smaków dużo. Prosto, smakowicie i w miarę zdrowo ;)

Składniki na ryż:
  • 200 torebki ryżu (po 125 gram)
  • 80 gram suchej soczewicy
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • łyżeczka domowej vegety
  • sól
  • pieprz
Soczewicę namaczamy około pół godziny następnie gotujemy pół godziny do czasu, aż zmięknie.
Ryż gotujemy w wodzie według instrukcji na opakowaniu., a do wody dodajemy kurkumę i paprykę, żeby ryż nabrał ciekawszego koloru. 
Ugotowany ryż mieszamy z ugotowaną soczewicą i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami.

Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 150 ml wody
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki mieszamy razem i stawiamy na ogniu. Zagotowujemy i doprawiamy ulubionymi przyprawami.

Ponadto:
  • 1 brokuł
  • sól
Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, uważając żeby się nie rozgotował. Odcedzamy i serwujemy z ryżem, soczewica i sosem pomidorowym.

Smacznego !!!


1 komentarz: