20.01.2018

Domowej roboty makaron do rosołu



Makaron może nie jest idealny z wyglądu, nie jest zbyt cienki, ale smakuje wspaniale. Z drobiowym rosołem i dużą ilością warzyw zachwycił podniebienia domowników. Na następny strzał pójdzie domowy makaron tagliatelle z sosem carbonara !!!

Co potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • w razie potrzeby odrobina gorącej wody
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, żółtka, sól i wyrabiamy ciasto. Jeżeli mąka nie łączy się nam w całość dolewamy odrobinę gorącej wody. Ciasto na makaron powinno być dobrze wyrobione, ale i twarde więc włożymy w tą pracę troszkę siły. Zarobione ciasto odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na cieniutkie placki, zwijamy w rulonik i kroimy w cienkie paseczki. Moje nie były zbyt cienkie, ale za to miałam 7 letnią Pomocnicę i 4 letniego Pomocnika, którzy zachwycili się domowym makaronem. Pokrojone paski oprószamy mąką, żeby się nie skleiły.
Gotowy makaron gotujemy do miękkości w dużej ilości gorącej wody z dodatkiem soli. 
Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz