10.10.2017

Pieczona papryka z brokułami i sosem czosnkowym



Po długim, bardzo długim, a wręcz zdecydowanie za długim czasie powracamy do prowadzenia Naszego bloga kulinarnego. Dzieciaki w przedszkolu więc Matka Polka może oddać się znów swojej pasji gotowania i dzielenie się z Wami swoimi pomysłami i sprawdzonymi przepisami na proste i smaczne dania gorące, sałatki, ciasta i różne inne cuda. Zachęcam do odwiedzania bloga.

Dzisiaj przepis na dobry i niezbyt pracochłonny obiad, który jednocześnie  prezentuje się bardzo apetycznie.

Co potrzebujemy: 
  • 1 brokuł
  • 3 papryki
  • 2 woreczki ryżu
  • 300 gram mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy lub oleju
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie około 8 minut. Paprykę kroimy tak, aby powstała nam "miseczka z pokrywką" i oczyszczamy środek z nasion i białych części. Teraz zabieramy się za przygotowanie farszu. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę i czosnek kroimy w maleńką kosteczkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i smażymy. Gdy mięso jest gotowe dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego i trzymamy na ogniu jeszcze dwie minuty. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż i mieszamy. Tak przygotowany farsz wkładamy do przygotowanych wcześniej papryk. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym (nie przykrywamy!) lub na blasze. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Gotowe papryki podajemy z ugotowanym brokułem. Doskonale smakuje  z SOS CZOSNKOWY z tego przepisu . Zapiekam tak czasem także młode cukinie. Wówczas przecinam je na pół, wyciągam nasiona i w wydrążone miejsca nakładam farsz posypując go startym żółtym serem. 


Życzę smacznego !!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz