16.06.2014

Chleb pszenny na zakwasie



Pyszny domowy chleb pszenny, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Chleb ma bardzo prostą recepturę, w piekarniku rośnie szybko i efektownie. Chleb ten piekę bardzo często i zawsze wychodzi tak samo rewelacyjny. Polecam:)

Składniki na zaczyn:
  • 30 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 160 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 200 g wody
Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i pozostawiamy na blacie kuchennym na 12- 16 godzin

Składniki na ciasto właściwe:
  • cały przygotowany wcześniej zaczyn 
  • 370 g wody
  • 740 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)

Składniki mieszamy ze sobą i odkładamy na 10- 15 minut. Po tym czasie dodajemy 2 łyżeczki soli i starannie wyrabiamy ciasto (wyrabiałam robotem kuchennym przez ok 8-10 minut). Jeżeli mamy młody i słaby zakwas możemy dodać odrobinę suszonych drożdży aby ciasto szybciej wyrosło. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto dwa razy odgazowujemy, delikatnie rozciągając i składając ciasto na blacie. Formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania wyłożonym ściereczką obficie wysypaną mąką. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 2 godziny. Wyrośnięty chleb przekładamy z koszyczka na blachę lub nagrzany kamień do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 240 stopni przez 15 minut, następnie w 220 stopniach przez ok 30 minut. Gotowy chleb popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

Smacznego:)









1 komentarz:

  1. Wygląda perfekcyjnie zarówno z wierzchu jak i w środku:)

    OdpowiedzUsuń