27.01.2014

Wafelek z kremem mleczno- czekoladowym a'la knoppers



Pyszny batonik przełożony masą mleczno- czekoladową z dużą ilością orzechów laskowych. Inspiracja: Moje Wypieki.

Składniki na masę mleczną:
  • 180 g miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy i ściągamy z ognia. Studzimy. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo mleko (po łyżce) i ucieramy do momentu aż masa będzie gładka. Dodajemy mleko w proszku i ponownie ucieramy aż składniki dobrze się połączą.

Składniki na masę czekoladowo- orzechową:
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych (posiekanych i podpieczonych na suchej patelni)
  • 160 g kremu czekoladowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao
Masło, krem czekoladowy i kakao ucieramy do połączenia składników. Dodajemy posiekane orzechy i dokładnie mieszamy. 

Ponadto:
  • 3 suche wafle, każdy o wymiarach ok 23 x 29 cm
Pierwszy wafel równomiernie smarujemy masą czekoladowo- orzechową, przykrywamy drugim waflem i smarujemy masą mleczną. Przykrywamy ostatnim waflem, całość obciążamy deseczką i wkładamy na kilka godzin do lodówki aż kremy lekko stężeją. Kroimy w kwadraty. 

Smacznego:)




5 komentarzy:

  1. czy ten krem czekoladowy to chodzi o nutelle,czy można inny zrobić samemu czy jak ?
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o nutellę lub inny tego typu krem czekoladowy.

      Usuń
  2. No mleczna kanapka jak się patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam :) Jest przepyszne :) Niebo w gębie . Znika w mgnieniu oka

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, jest przepyszne :) Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń