Puszysty, mięciutki z chrupiącą skórką. Z dużą ilością zielonych oliwek. Z poniższego przepisu wyszły mi dwa duże bochenki chleba, ale możemy też zrobić kilka mniejszych. Polecam:)
Składniki na zaczyn:
- 30 g aktywnego zakwasu (użyłam żytniego, dzień wcześniej wyciągniętego z lodówki i odkarmionego)
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g wody
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 12- 16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- gotowy zaczyn
- 360 g letniej wody
- 630 g mąki chlebowej
- 90 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 200 g zielonych oliwek
Oliwki odsączamy z zalewy i osuszamy. Zaczyn mieszamy z wodą, dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy przez ok 8 minut, dodajemy oliwki i wyrabiamy jeszcze chwilkę aż równomiernie rozłożą się w cieście. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2,5 godziny do wyrośnięcia. W międzyczasie ciasto musimy odgazować dwukrotnie, delikatnie rozciągając i składając ciasto. Następnie formujemy bochenki (u mnie dwa podłużne, duże bochenki) i ponownie odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 235 stopni przez ok 40 minut lub w 240 stopniach przez ok 15 minut, a następnie w 200 stopniach przez ok 20- 25 minut. Mniejsze bochenki pieczemy troszkę krócej. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz