Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 170 ml wody
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2- 3 łyżki ziaren słonecznika
Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy miód, oliwę i sól. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy słonecznik. Ciasto nie może być twarde, powinno być miękkie a nawet troszkę luźne ale łatwe do formowania, dlatego w razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać troszkę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok 9 części i formujemy bułeczki. (możemy posmarować ręce oliwą żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Układamy w równych odstępach, na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 12- 15 minut aż bułeczki się zarumienią.
Smacznego:)
Inspiracja
Idealne na śniadanie, jak ktoś ma bezsenne noce to idealny przepis:)
OdpowiedzUsuń