28.01.2014

Bułki ze słonecznikiem na zakwasie



Składniki:
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego dzień wcześniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 170 ml wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2- 3 łyżki ziaren słonecznika
Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy miód, oliwę i sól. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy słonecznik. Ciasto nie może być twarde, powinno być miękkie a nawet troszkę luźne ale łatwe do formowania, dlatego w razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub dosypać troszkę mąki. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na ok 9 części  i formujemy bułeczki. (możemy posmarować ręce oliwą żeby ciasto nie lepiło się do rąk). Układamy w równych odstępach, na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok 12- 15 minut aż bułeczki się zarumienią. 

Smacznego:)


Inspiracja

1 komentarz:

  1. Idealne na śniadanie, jak ktoś ma bezsenne noce to idealny przepis:)

    OdpowiedzUsuń