22.12.2013

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Dla tych którzy jeszcze nie zrobili pierogów z kapustą polecam ten przepis :)

Farsz: 
  • 1 duża  ugotowana kapusta biała
  • 60 gram suszonych grzybów leśnych
  • łyżka masła
  • 3 małe cebule
Ugotowaną kapustę mielimy w maszynce do mięsa i odciskamy z nadmiaru wody. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojone grzyby(wcześniej namoczone!!!). Wszystko podsmażamy i dodajemy kapustę. Smażymy około 15 minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą do smaku.

Ciasto:
  • 500 gram mąki
  • ok 200 ml bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • łyżka miękkiego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Do mąki dodajemy sól, jajko i masło. Stopniowo dodajemy wodę, wyrabiając miękkie elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, podsypując stolnicę mąką. Szklanką wycinamy koła, na każde nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy partiami (ok 3 min).
 
Smacznego! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz