13.01.2014

Papryki faszerowane chili con carne



Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo- wołowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 puszki kukurydzy odsączonej z zalewy
  • 1 puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • 4 duże papryki
 Na dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso i smażymy ok 15 minut, aż będzie usmażone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, wszystkie przyprawy i gotujemy bez przykrycia tak długo, aż całość będzie bardzo gęsta. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy kukurydzę, fasolę i dokładnie mieszamy.
Papryki przekrawamy na pół, wyciągamy pestki, myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce rozcięciem do góry i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Upieczone papryki nadziewamy farszem i skrapiamy oliwą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez ok 15 minut. Możemy podawać z guacamole lub kwaśną śmietaną. 

Smacznego:)



3 komentarze:

  1. To musi być pyszne :) wygląda zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na podanie chili :) Muszę zapamiętać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chili con carne jest dobre w każdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń