15.01.2014

Drożdżowe serduszka z dżemem truskawkowym



Puszyste, mięciutkie i maślane drożdżówki w kształcie słodkich serduszek.

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej (nie gorącej) wody 
  • 50 g cukru
  • 5 jajek
  • 300 g miękkiego masła
Ponadto:
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
  • cukier do posypania 
Do kubeczka wrzucamy pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka i wyrabiamy ciasto dość długo aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie,  cały czas wyrabiając stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy do połączenia masła z ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Formujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 16 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości ok 6 mm. Każdym placek smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Następnie rulonik składamy na pół i nacinamy ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozkładamy formując kształt serca. Drożdżówki układamy w równych odstępach na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez ok 20 minut aż drożdżówki się zarumienią. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem. 

Smacznego:)






Inspiracja



1 komentarz: