Puszyste, mięciutkie i maślane drożdżówki w kształcie słodkich serduszek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciepłej (nie gorącej) wody
- 50 g cukru
- 5 jajek
- 300 g miękkiego masła
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek
- cukier do posypania
Do kubeczka wrzucamy pokruszone drożdże, pół łyżeczki cukru, 2 łyżki ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut aż rozczyn wyrośnie. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka i wyrabiamy ciasto dość długo aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie, cały czas wyrabiając stopniowo dodajemy masło. Wyrabiamy do połączenia masła z ciastem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Formujemy kulę, ponownie przykrywamy ściereczką i wstawiamy na całą noc do lodówki. Kolejnego dnia ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 16 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości ok 6 mm. Każdym placek smarujemy dżemem i zwijamy w rulonik. Następnie rulonik składamy na pół i nacinamy ostrym nożem od strony zgięcia do 3/4 długości. Rozkładamy formując kształt serca. Drożdżówki układamy w równych odstępach na dwóch dużych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1 i 1/2 godziny. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez ok 20 minut aż drożdżówki się zarumienią. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem.
Smacznego:)
Inspiracja
Świetne! Aż je się je oczami :)
OdpowiedzUsuń