06.02.2014

Scones z czosnkiem i ziołami prowansalskimi



Niesamowicie aromatyczne bułeczki z dużą ilością czosnku i ziół prowansalskich. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Polecam:)

Składniki:
  • 260 g mąki pszennej
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagniatamy tworząc elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok 1,5- 2 cm. Szklanką wycinamy krążki (8- 12 krążków w zależności od średnicy szklanki ) i układamy na podsypanej mąką blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez ok 15 minut aż bułeczki wyrosną i ładnie się zarumienią.

Smacznego:) 




4 komentarze:

  1. W słonym wydaniu scones jeszcze nie widziałam :) Muszą być smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię te bułeczki. Do tego są szybkie i łatwe w przygotowaniu :) Same zalety :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne i łatwe, właśnie upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń