03.11.2013

Królik duszony z pomidorami i papryką



Składniki:
  • 1/2 królika, podzielonego na 4 mniejsze części
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • olej
Umyte i osuszone mięso oprószamy solą, pieprzem i mąką. W dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy kawałki królika z każdej strony. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy pod przykryciem około 5 minut aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino, dodajemy paprykę w proszku, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, łyżeczkę soli i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze przez 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.

Smacznego:)



1 komentarz:

  1. Muszę w końcu skusić się na przygotowanie królika :)

    OdpowiedzUsuń