Składniki:
- 1/2 królika, podzielonego na 4 mniejsze części
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 pełne łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- olej
Umyte i osuszone mięso oprószamy solą, pieprzem i mąką. W dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy kawałki królika z każdej strony. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy pod przykryciem około 5 minut aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino, dodajemy paprykę w proszku, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, łyżeczkę soli i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy jeszcze przez 30 minut. Kilka minut przed końcem gotowania wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Smacznego:)
Muszę w końcu skusić się na przygotowanie królika :)
OdpowiedzUsuń