19.10.2013

Muffinki z budyniem i czekoladą



Składniki na 12 sztuk:

Składniki suche:
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre
  • 200 ml maślanki
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko
Ponadto: 
  • 1 opakowanie budyniu np waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 12 kostek mlecznej czekolady
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu zmniejszając ilość mleka do 400 ml.W razie potrzeby możemy dodać cukier do smaku. Studzimy.
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Łączymy zawartość obu misek, mieszając łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy pełną łyżkę ciasta, następnie kopiatą łyżeczkę budyniu i kostkę czekolady. Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok 25- 30 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego:)



5 komentarzy:

  1. Muffinki wyglądają bardzo smacznie, a budyń i czekolada to jest coś co uwielbiam :). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. "Wyglądają przepysznie", właśnie przymieszam się do ich zrobienia na przyjęcie. Mam pytanie - czy maślankę można zastąpić kefirem lub mlekiem? Marta

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, tu jeszcze raz Marta. Dziękuję za odpowiedź i jeszcze jedno pytanie... O ilość oleju. Cóż, 50 ml to super kusząca, dietetyczna opcja (jak dla mnie, mogłoby nie być go wcale!), ale... czy na pewno się udadzą? To tylko moja wątpliwość, gdyż w innych przepisać ilość oleju na porównywalną mąki dochodzi do 100-120 ml. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :) Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość oleju jest wystarczająca, muffinki na pewno się udadzą:)

      Usuń