Smaczna i pożywna zupa z zieloną soczewicą i dużą ilością warzyw. Polecam:)
Składniki:
- 2 litry wywaru warzywnego lub wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ok 6 średniej wielkości ziemniaków
- ok 10 łyżek zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę a cebulę w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na 2 łyżkach oliwy. Do gorącego bulionu wrzucamy wszystkie warzywa, soczewicę i przyprawy. Gotujemy ok 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wrzucamy natkę pietruszki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz