07.10.2013

Zupa z zieloną soczewicą i warzywami



Smaczna i pożywna zupa z zieloną soczewicą i dużą ilością warzyw. Polecam:)

Składniki:

  • 2 litry wywaru warzywnego lub wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ok 6 średniej wielkości ziemniaków
  • ok 10 łyżek zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • posiekana natka pietruszki
Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę a cebulę w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebulę szklimy na 2 łyżkach oliwy. Do gorącego bulionu wrzucamy wszystkie warzywa, soczewicę i przyprawy. Gotujemy ok 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i wrzucamy natkę pietruszki.

Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz