02.10.2013

Kremówka na słonych krakersach

Niektórym pomysł na kremówkę na krakersach może wydać się szalony, ale naprawdę smakuje znakomicie i jest prosty do przyrządzenia, a cukier puder na wierzchu złamie nam smak soli.
  • 2 duże opakowania krakersów
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier puder do posypania
Połowę mleka gotujemy z masłem cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Mieszamy aż do zgęstnienia. Krakersy w blaszce układamy solą do góry i nakładamy na nie ciepły krem. Całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów SOLĄ DO GÓRY. Wszystko posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Fajny pomysł. Ja daję warstwę krakersów do 3 bita, więc mnie taka wersja kremówki bardzo odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto,genialne zestawienie słonych krakersów i słodkiego kremu,pycha,oj kusisz,pozdrawiam ciepło. (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń