Niektórym pomysł na kremówkę na krakersach może wydać się szalony, ale naprawdę smakuje znakomicie i jest prosty do przyrządzenia, a cukier puder na wierzchu złamie nam smak soli.
- 2 duże opakowania krakersów
- 1 litr mleka
- 1 kostka masła
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- cukier puder do posypania
Połowę mleka gotujemy z masłem cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Mieszamy aż do zgęstnienia. Krakersy w blaszce układamy solą do góry i nakładamy na nie ciepły krem. Całość przykrywamy kolejną warstwą krakersów SOLĄ DO GÓRY. Wszystko posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego!
Fajny pomysł. Ja daję warstwę krakersów do 3 bita, więc mnie taka wersja kremówki bardzo odpowiada :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto,genialne zestawienie słonych krakersów i słodkiego kremu,pycha,oj kusisz,pozdrawiam ciepło. (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuń