29.09.2013

Tarta budyniowo-brzoskwiniowa

Przepis z niczego, a raczej z tego co przeważnie w domu posiadamy. Brzoskwinie oczywiście można zastąpić jakimikolwiek owocami a zamiast galaretki zrobić domową polewę czekoladową. Wybór zależy od Naszych smaków.

 Ciasto:
  • 220 gram mąki
  • 50 gram cukru pudru
  • 140 gram zimnego masła
  • 1 jajko
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i szybko zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Do momentu  kiedy ciasto ładnie się zarumieni.

Budyń:
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 słoik brzoskwiń w syropie  (przepis na brzoskwinie w syropie)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
Z podanej ilości mleka, odlewamy szklankę i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką, cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy chwilkę odstawiamy.  Brzoskwinie układamy na upieczonym cieście i zalewamy ciepłym budyniem. Na wierzch układamy galaretkę brzoskwiniową pokrojoną w kosteczkę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz