Przepis z niczego, a raczej z tego co przeważnie w domu posiadamy. Brzoskwinie oczywiście można zastąpić jakimikolwiek owocami a zamiast galaretki zrobić domową polewę czekoladową. Wybór zależy od Naszych smaków.
Ciasto:
- 220 gram mąki
- 50 gram cukru pudru
- 140 gram zimnego masła
- 1 jajko
Mąkę siekamy z cukrem i masłem. Dodajemy jajko i
szybko zarabiamy ciasto. Wyrobione ciasto schładzamy ok 30 min w lodówce. Następnie
ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim foremkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Do momentu kiedy ciasto ładnie się zarumieni.
Budyń:
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 słoik brzoskwiń w syropie (przepis na brzoskwinie w syropie)
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Z podanej ilości
mleka, odlewamy szklankę i dokładnie mieszamy z mąkami i żółtkiem. Do
reszty mleka dodajemy cukier, cukier waniliowy i doprowadzamy do
wrzenia. Do gotującego się mleka powoli wlewamy mieszaninę mleka z mąką,
cały czas mieszając energicznie, by nie powstały grudki. Gotujemy
chwilkę odstawiamy. Brzoskwinie układamy na upieczonym cieście i zalewamy ciepłym budyniem. Na wierzch układamy galaretkę brzoskwiniową pokrojoną w kosteczkę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz