03.10.2013

Gulasz a'la strogonow



Składniki:
  • ok 1 kg wołowiny, ewentualnie wieprzowiny
  • 500 g pieczarek pokrojonych w paseczki
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 2 papryki czerwone pokrojone w paseczki 
  • 1- 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 3- 4 ogórki kiszone pokrojone w paseczki
  • ok 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ok 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 
  • 1- 2 liście laurowe
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
Mięso kroimy w paski lub małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy mięso i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną cebulę, podlewamy gorącą wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. W międzyczasie doprawiamy solą, papryką w proszku, wrzucamy liścia laurowego i w razie potrzeby podlewamy wodą . Po godzinie wrzucamy pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki kiszone i wlewamy pomidory w puszce.Dusimy ok pół godziny aż warzywa będą miękkie. Na koniec wrzucamy groszek konserwowy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy śmietanę zahartowaną gorącym sosem, zagotowujemy, ściągamy z ognia i wrzucamy natkę pietruszki. Podajemy gorące ze świeżym pieczywem.

Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz