23.09.2013

Roladki nadziewane serem camembert w sosie śliwkowym



Przepis na roladki który znalazłam kiedyś na stronie Kwestia Smaku, lekko zmodyfikowany. Bardzo szybkie, proste a zarazem efektowne danie. Roladki nadziewane są serem camembert i owinięte boczkiem. Całość świetnie komponuje się z aromatycznym sosem śliwkowym. Polecam:)

Składniki:
  • ok 500 g schabu lub polędwicy wieprzowej
  • kilka plastrów chudego boczku (możemy też użyć suszonej szynki)
  • sól
  • pieprz
  • ok 100 g sera camembert
  • 400 g śliwek
  • olej
Składniki na sos:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy. Mięso kroimy na 2 centymetrowe plastry, rozbijamy na cieńsze i posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Na każdym plastrze układamy kawałek sera, zwijamy, owijamy plasterkiem boczku i zapinamy wykałaczką aby całość dobrze się trzymała. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony aż mięso będzie miękkie i lekko się zarumieni. Roladki ściągamy z patelni i wrzucamy śliwki. Smażymy chwilkę aż zmiękną. Wlewamy sos i zagotowujemy. Do sosu wkładamy roladki i chwilkę razem podgrzewamy.

Smacznego:)






1 komentarz: