22.09.2013

Marchewkowo-kokosowe muffiny na jesienne wieczory

Pierwszy raz spróbowałam zrobić muffiny marchewkowe i na pewno zrobię je jeszcze niejednokrotnie. Wyszły miękkie, puszyste i wilgotne, czyli takie jak lubię.
  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o grubych oczkach
  • 1 kwaśne jabłko ze skórką starte na tarce o grubych oczkach
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 ml maślanki
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 100 gram roztopionego masła
  • 3 łyżeczki startego imbiru
Mąkę,proszek, cukier, wiórka kokosowe mieszamy razem. Roztrzepane jajka łączymy z masłem, maślanką, marchewką, jabłkiem i imbirem.  Następnie wszystkie składniki mieszamy razem. Powstałą masą napełniamy foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz