Pierwszy raz spróbowałam zrobić muffiny marchewkowe i na pewno zrobię je jeszcze niejednokrotnie. Wyszły miękkie, puszyste i wilgotne, czyli takie jak lubię.
- 2 szklanki marchewki startej na tarce o grubych oczkach
- 1 kwaśne jabłko ze skórką starte na tarce o grubych oczkach
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 ml maślanki
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
- 100 gram roztopionego masła
- 3 łyżeczki startego imbiru
Mąkę,proszek, cukier, wiórka kokosowe mieszamy razem. Roztrzepane jajka łączymy z masłem, maślanką, marchewką, jabłkiem i imbirem. Następnie wszystkie składniki mieszamy razem. Powstałą masą napełniamy foremki na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
W ilu stopniach piec ?
OdpowiedzUsuń180 stopni :)
Usuń