14.09.2013

Przetwory na zimę - sałatka pikantna



Szaleństw słoikowych ciąg dalszy. Mój Mąż się śmieje, że szykuję się chyba na wojnę ;) Kolorowa papryka w słodko-ostrej zalewie niejednokrotnie poprawi nam humor podczas jesiennych i zimowych dni. Polecam wypróbować :)
  • 2 kg pieczarek
  • 1 kg papryki kolorowej
  • 1 kg cebuli
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • cukier do smaku
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 3 goździki
Obraną cebulę kroimy w pół pierścienie i zasypujemy solą. Paprykę i pieczarki kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w wodzie, occie i cukrze. Po kilku minutach dodajemy odciśnięta cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, goździki. Gotujemy do miękkości. Gorącą sałatka napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz